Genetika a budoucnost výživy lidstva
Bezručova 3 - přednáškový sál, 20. 3. 2018 od 17:00
V přednášce prof. Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky se dozvíte, jak může k řešení tohoto problému přispět vědní obor genetika, která se zabývá strukturou a přenosem dědičné informace. Za jejího zakladatele je považován Gregor Johann Mendel, který v Olomouci absolvoval vysokoškolské studium a zákony dědičnosti odhalil v druhé polovině 19. století při svém bádání v augustiniánském klášteře na Starém Brně. Ani on ale jistě nepředpokládal, že jednou budou vědci umět dědičnou informaci cíleně měnit. Dnes jsou tyto metody dostupné a přinášejí řadu možností. Jak moc se umělé zásahy do dědičné informace liší od změn, ke kterým dochází samovolně už od vzniku života? Mohou nové poznatky genetiky přispět ke šlechtění nových odrůd plodin a k zajištění dostatku potravin? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte na přednášce a v besedě, která po ní bude následovat.
Prof. Jaroslav Doležel vede olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR a patří v oblasti studia dědičné informace rostlin ke světové špičce. Je vědeckým ředitelem Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum v Olomouci a koordinuje výzkumný program Akademie věd ČR „Potraviny pro budoucnost” Strategie AV21. Tento program reaguje na problém celosvětového nedostatku potravin, zabývá se jejich kvalitou, vlivem na zdraví člověka a efektivitou produkce. Program využívá multidisciplinární přístupy a nejmodernější technologie, které mohou přispět nejen k vyšší efektivitě šlechtění, k lepšímu využití cenných látek či mikrořas, ale v konečném důsledku i k prevenci některých nemocí trávicího traktu a k omezení plýtvání potravinami.
Přednáška se koná 20. 3. 2017 od 17:00 v přednáškovém sále Vědecké knihovny Olomouc, Bezručova 3
Více informací ZDE