Zemědělská produkce se v poslední době potýká s celou řadou nepříjemných jevů, které ohrožují dostupnost a cenovou stabilitu potravin ve světě i v České republice. Jednou z možností jak jim čelit, je implementace nejmodernějších přístupů molekulární biologie a genetiky do šlechtitelské praxe významných zemědělských plodin.
Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB AV ČR v Olomouci dosáhlo světového věhlasu ve čtení dědičné informace důležitých plodin a stalo se tak žádaným partnerem pro firmy a společnostmi zabývající se šlechtitelskou praxí. Na workshopu se vědci chtějí o své znalosti, zkušenosti a know-how podělit s odbornou veřejností. Na programu budou kromě přednášek předních českých odborníků také praktické ukázky a laboratorní praxe vedoucí k využívání moderních genomických přístupů ve šlechtění a zlepšování českých odrůd.
4. a 5. května 2022 od 1000, Šlechtitelů 31, Olomouc
Středa 4. května
Teoretická část
1000-1010 Zahájení a organizační pokyny, RNDr. Jan Šafář, Ph.D. (ÚEB, Olomouc)
1010-1040 Výzvy zemědělství v 21. století, Ing. Jan Nedělník, Ph.D. (ZVT, Troubsko)
1040-1120 Genetika a šlechtění rostlin v minulosti a dnes, Doc. Ing. Petr Smýkal, Ph.D. (UP, Olomouc)
1120-1150 Nástrahy rostlinných genomů, RNDr. Jan Šafář, Ph.D. (ÚEB, Olomouc)
1200-1300 Oběd (možnost organizované prohlídky pracoviště)
1300-1330 Metodologie správného fenotypování, Ing. Miroslav Hýbl, Ph.D. (VÚRV, Olomouc), Mgr. Jan Humplík, Ph.D. (UP, Olomouc)
1330-1430 Od sekvence k SNP markeru, Ing. Radim Čegan, Ph.D. (BFÚ, Brno)
1430-1500 Coffee break
1500-1630 Metody analýzy dat z celogenomových profilů, Ing. Oldřich Trněný (ZVT, Troubsko)
1800-2100 Společná večeře a diskuze
Čtvrtek 5. května
Praktická část, omezený počet účastníků
0900-1000 Rozbor výsledků GWAS analýz, Ing. Oldřich Trněný (ZVT, Troubsko)
1000-1030 Coffee break
1030-1130 Ukázky navržení DNA markeru, Ing. Radim Čegan, Ph.D. (BFÚ, Brno)
0900-1200 Genotypování pomocí DNA markerů (demonstrace užití SBE a CAPS markerů v laboratoři),
Mgr. Tereza Vojtková (ÚEB, Olomouc)
1200-1300 Oběd a závěrečná diskuse
Registrace do 26. 4. 2022 kvasnickova@ueb.cas.cz
Pozvánka ZDE
Podrobné informace o workshopu a registraci ZDE